НАСЛОВНА » САВЕТ » Zaštita od Sunca

Zaštita od Sunca

Preveliko izlaganje suncu bez ikakve zaštite, iritira kožu i vrlo često dovodi do upale koja se manifestuje od blagog crvenila do plikova i otvorenih rana.

Ovako nastala oštećenja tokom života se sabiraju i kažemo da koža „pamti“, pa se tokom vremena povećava rizik od prevremenog starenja kože i pojave karcinoma kože.

• Fototipovi kože-ljudi različite puti su različito osetljivi

Kosa Koža Oči Kako crnite Fototip
Riđa Mlečno bela, pege Plave oči Lako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrni I
Plava kosa Svetla koža Svetle oči Lako izgori, uvek pocrveni, minimalno pocrni II
Kestenjasta Svetla koža Kestenjaste oči Retko izgori, ponekad pocrveni, lako pocrni III
Tamna kosa Tamna koža Tamne oči Retko izgori, ne crveni, jako pocrni IV
Tamna kosa Tamno braonkasta koža Tamne oči (azijski tip) Izuzetno retko izgori, jako pocrni V
Crna kosa Crna koža Crne oči
(afrički tip)
Nikad ne izgori VI

Zaštita od štetnog delovanja sunca je neophodna svima, a posebno osobama svetle puti, tj sa fototipom kože I i II.

• Lekovi, kozmetika i sunce

Pojedini lekovi, koji se hronično koriste,kao što su antihipertonici, antidijabetici, neki antibiotici, hormoni i posebno oralni kontraceptivi mogu da pojačaju osetljivost prema UV zračenju. Ukoliko uzimate neke od ovih lekova iz mediciniskih razloga, potrebno je konsultovati se sa vašim lekarom. Takođe, lekovi koji se lokalno primenjuju, kao i dekorativna kozmetika, parfemi i dezodoransi mogu da dovedu do neprijatnih kožnih reakcija i trajne pigmentacije kože, pa ih treba izbegavati pre izlaganja suncu.

• Zaštitni preparati sa SPF- koji i kada?

Na našem tržištu postoji veliki broj preparata za zaštitu kože od sunca i to u vidu kremova, losiona, gelova sa različitim „SPF“. SPF- Sun protection factor označava stepen u kome zaštitini preparat štiti kožu od dirketne izloženosti kože sunčevim zracima. Broj uz ovu oznaku označava koliko duže koža može biti izložena suncu, a da ne dođe fotosenzitivne reakcije. Grubo se dele u četiri grupe: niske faktore zaštite (6, 8 ili 10), srednje (15,20,25), visoke (30,50) i veoma visoke faktore (SPF 50+). Većina danas dostupnih preparata imaju kombinovanu zaštitu od UVA i UVB zraka i vodootoporni. Pravilo je da se preparat nanosi 20-30 minuta pre izlaganja suncu, i treba ga ponovo naonositi posle svakog kupanja ili tuširanja iako je na ambalaži navedeno da je vodootporan. Posle sunčanja preporučljivo je naneti i mleko posle sunčanja radi vraćanja izgubljene vlage i povećanja elasticiteta kože.

• Preparati za samopotamnjivanje i veštačko farbanje kože ß karotenima ne štiti od eritema izazvanog suncem.
• Treba se izlagati suncu ali umereno i pametno, jer se 90% D vitamina u organizmu dobija na ovaj način. Izlaganje suncu treba izbegavati u periodu od 11 do 15h, tj kada je vaša senka kraća od vas jer su sunčevi zraci tada najopasniji.

PREPORUČUJEMO IZ NAŠEG ASORTIMANA

Apoteka „Beograd“ u svojoj ponudi ima UV Stop kolekciju sa preparatima UV Stop mleko za sunčanje SPF 18 za osobe tamnije puti, UV Stop mleko za sunčanje SPF 30 za osobe svetlije puti i decu sa efikasnim UVA i UVB filterima.

UV stop zaštitni krem za decu SPF 50+, namenjen za zaštitu dečije kože i veoma svetle I osetljive kože odraslih. Svi proizvodi sadrže u visokom procentu avokado ulje, kao prirodni UV filter, koje hrani i neguje kožu, kao i efikasne UVA i UVB filtere.

UV Stop mleko posle sunčanja za negu dehidrirane kože posle sunčanja, obnavlja vlažnost, ublažava upalu, crvenilo i svrab i ubrzava regeneraciju kože. UV Stop Labiale stik za negu i zaštitu usana. Svi preparati za zaštitu od sunca su proverenog kvaliteta i „poželjan saputnik“ na letovanju. Farmaceuti u apotekama Apoteke „Beograd“ stoje vam na raspolaganju za sve dodatne savete kako da ovo leto provedete bezbrižno! 

Apoteka Beograd