НАСЛОВНА » САВЕТ » Kofein vas ne trezni

Kofein vas ne trezni

Najnovija istraživanja pokazuju da kafa nakon alkohola, ne trezni dovoljno da biste bezbedno uzeli volan automobila u ruke.

Zapravo, ispijanje šolje kafe je možda najgora stvar koju možete da uradite ukoliko želite da se otreznite posle konzumiranja alkohola. Do ovog zaključka su došli naučnici, na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja na životinjama, objavljenih u časopisu „Behavioral Neuroscience“, 2009.

Vođa istraživanja doktor Tomas Gold kaže da je veoma važno znati da je zabluda verovanje da kafa ubrzava otrežnjenje, jer to može da dovede do donošenja pogrešnih odluka sa katastrofalnim posledicama. Kofein ne utiče na nivo alkohola u krvi. On smanjuje sedativni efekat etanola i čini nas budnijim, ali ne popravlja efekat alkohola na rasuđivanje, percepciju i opštu procenu onoga za šta smo sposobni. U stvarnosti, pijane osobe koje popiju kafu teže će zaključiti da su i dalje u alkoholisanom stanju i lakše će činiti stvari za koje neće biti u stanju da procene da predstavljaju rizik po njih ili druge.

Ovo je posebno značajno kada se ima u vidu da postoji navika kombinovanja alkohola sa energetskim i drugim pićima koja sadrže kofein. Posebno na ovo treba upozoriti mlađe ljude, koji su skloniji rizičnom ponašanju i donošenju impulsivnih odluka.

pripremio: mag.farm. Nikola Radunović 

Apoteka Beograd