Hemoroidi

Hemoroidi ili šuljevi su bolna i upaljena masa proširenih vena i oteklog tkiva u analnog regiji.

Dovode do osećanja pečenja u predelu rektuma i anusa, a često su povezani i sa lokalnim krvarenjem. Uzroci mogu biti raznovrsni a kao najčešći se pominju genetska sklonost, trudnoća, hronični zatvor, tvrda stolica i različite analne infekcije. Od hemoroida uglavnom pate osobe čije je zanimanje skopčano sa sedenjem i osobe koje se neuredno hrane ili upotrebljavaju mnogo začina u hrani. Ljudi čije je zaposlenje skopčano sa stalnim napinjanjem čmara, kao što su muzičari duvačkih instrumenata, radnici u fabrikama stakla i flaša, gotovo svi pate od hemoroida. Kod žena se ovaj venski splet oko čmara proširi prilikom trudnoće i porođaja usled pritiska materice i fetusa na vene karlice.

Zavisno od mesta nastanka, hemoroide delimo na unutrašnje i spoljašnje. Unutrašnji hemoroidi (šuljevi) su smešteni unutar rektuma, a spoljašnji se javljaju izvan analnog otvora. Dok kod unutrašnjih hemoroida nema karakterističnog osećaja bola i njihov najčešći simptom predstavlja krvarenje posle defekacije, kod spoljašnjih hemoroida simptomi obavezno uključuju osećaj svraba, peckanja i bola, a retko dovode do ulceracija i manjih krvarenja. U težim slučajevima, unutrašnji hemoroidi, mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni.

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici jer krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Blagi slučajevi hemoroida mogu se ublažiti unošenjem veće količine tečnosti i hrane bogate vlaknima. Obično se sprovodi simptomatska terapija koja uključuje omekšivače stolice, tople kupke i lokalnu primenu masti sa anesteticima, adstringensima i hemostipticima. Ozbiljnije komplikacije zahtevaju hiruršku intervenciju i sve češću terapiju laserom i radio-talasima.

Radi sprečavanja ponovne pojave hemoroida potrebno je promeniti stil života i načina ishrane. Hrana bogata vlaknima, manje začinjena i zasoljena hrana, kao i izbegavanje alkohola i unošenje dovoljne količine tečnosti dobar su osnov za prevenciju ponovnih nastanka simptoma.

PREPORUČUJEMO IZ NAŠEG ASORTIMANA

Apoteka „Beograd“ u svom programu ima preparate za terapiju hemoroida i to mast i čepiće protiv hemoroida sa kombinacijom lekovitih supstanci sa adstringentnim, antiinflamatornim i anestetičkim delovanjem, „Hiperan“- čepiće sa kantarionovim uljem i glicerinske čepiće za omekšavanje stolice i lakše pražnjenje. Za rešenje lakših zdravstvenih tegoba potražite savet u najbližoj apoteci. 

Apoteka Beograd