НАСЛОВНА » НОВОСТИ » Društvena odgovornost zdravstvene ustanove Apoteka „Beograd“
23.10.2010 | Beograd - MEDIJA CENTAR - konferencija za novinare

Društvena odgovornost zdravstvene ustanove Apoteka „Beograd“

Kao vodeća kompanija u oblasti apotekarstva Apoteka „Beograd“ daje veliki značaj društvenoj odogovrnosti, posebno u oblasti zaštite životne sredine, zaštite i bezbednosti zaposlenih i u odnosima sa društvenom  zajednicom što potvrđuju i dobijeni SGS sertifikati integrisanog menadžment sistema u kome su integrisani SRPS ISO 9001:2008, SRPS ISO 14001:2005 i OHSAS 18001:2007.

Dobijanjem međunarodnih sertifikata u 2010.god.  kada obeležavamo 3 značajna jubileja: 40 godina rada Apoteka „Beograd“, 180 godina od osnivanja prve apoteke u Srbiji „Matej Ivanović“ i 35 godina rada Galenske laboratorije, potvrđuje da razvoj i trajanje organizacije danas mora biti zasnovano na stalnom unapređenju kvaliteta.

SRPS ISO 14001:2005 Zaštita životne sredine - Definisane su i sprovedene procedure i uputstva za identifikovanje i vrednovanje aspekata životne sredine i upravljenje svim vrstama otpada generisanog u Apoteci „Beograd“, a poseban akcenat je stavljen na skladištenje, čuvanje i izlučivanje farmaceutskog otpada, kao opasnog otpada. Novim Zakonom o upravljanju otpadom iz 2009. godine je propisano prikupljanje lekova sa proteklim rokom i neispravnih lekova od građana u svim apotekama, što treba da bude bliže regulisano Pravilnikom.

SRPS ISO 9001:2008  - U prvi plan stavlja potrebe naših pacijenata i sugrađana čime se definiše mreža apoteka, organizacija poslovanja, asortiman i bolja komunikacija.

Društvena odgovornost zdravstvene ustanove Apoteka „Beograd“
Apoteka „Beograd“ organizuje brojne akcije sa ciljem podizanja svesti stanovništva o važnosti brige o sopstvenom zdravlju i prevenciji bolesti.  Kontinuirano informišemo  građane o lekovima putem Centra za informacije o lekovima. Veliki broj korisnih saveta i informacija (o lekovima, apotekama, promocijama, sniženjima) naši sugrađani mogu dobiti preko nove verzije sajta Apoteke „Beograd“ (www.apotekabeograd.co.rs). Besplatan časopis „Lepota, nega, zdravlje“ našim sugrađanima pruža svakog meseca zanimljive, aktuelne i korisne informacije iz istih oblasti. Veliku  pažnju posvećujemo pružanju farmaceutske usluge osobama sa posebnim potrebama (specijalizovana apoteka za gluvoneme – apoteka „Njegoš“ i „Miloš Mladenović“ specijalizovana apoteka za slepe i slabovide – apoteke „Prvi maj“). Projektom  „Lepa reč“ u 17 najvećih apoteka zajedno sa psihologom izvršili smo obuku zaposlenih, čime se pored uklanjanja staklenih barijera iz apoteka značajno poboljšava komunikacija sa našim pacijentima.

OHSAS 18001:2007 Briga o zaposlenima - Na osnovu zahteva standarda izvršene su sve zakonske obaveze za ispitivanje radne sredine, opreme za rad, elektroinstalacija, emisije štetnih gasova, vanrednih situacija. Rezultati svih izvršenih ispitivanja pokazuju usklađenost sa zakonskim propisima.

Odnosi sa društvenom zajednicom - Apoteka Beograd svoju brigu o mladima iskazuje stipendiranjem deset najboljih studenata farmaceutskog fakulteta.  Akcijom „Mali poklon za najveći dar“  najmlađi Beograđani i njihove mame u novembru mesecu u svih 5 beogradskih porodilišta, dobijaju poklon pakete sa proizvodima Apoteka „Beograd“.

Svoj doprinos uređenju ulice Bulevar Kralja Aleksandra Apoteka „Beograd“ je iskazala i kupovinom platana.

Jubilarnu 2010.god završavamo prenošenjem 120.000.000,00 dinara zdravstvu grada Beograda iz dobiti Apoteke „Beograd“ za razvoj zdravstvene zaštite grada Beograda.